Ieder kind een kunstenaar

 

In activiteitencentrum Slotjes en basisschool Sterrendonk worden gedurende 4 weken creatieve middagen georganiseerd, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Oosterhout en Zin-In-Kunst. Kinderen uit groep 4 tot en met 8 worden zo in de gelegenheid gesteld om op een leuke en speelse manier een eigen fantasiedier te maken.

 

De kinderen, een groepje bestaande uit 7 jongens en 3 meisjes doen dit onder leiding van docente beeldende vorming en trainer beeldende ontwikkeling

 

Godelieve Döll en beginnen de middag met bestaande diersoorten te noemen. Door de vraagstelling van de docent wordt de fantasie van de kinderen geprikkeld en beschrijven ze al gauw niet bestaande en vreemde dieren die ze daarna mogen gaan tekenen. Sommige kinderen zijn in het begin nog een beetje bang iets fout te doen, maar als de docent een paar keer benadrukt dat er geen goed en fout bestaat als kunstenaar, gaan ze enthousiast aan de slag met de potloden.

 

Na het tekenen en het nuttigen van een lekker bekertje ranja gaan de kinderen materialen verzamelen om hun fantasiedier gestalte te geven. De materialen liggen op de vloer uitgespreid en de kinderen proberen te bedenken wat ze kunnen gebruiken voor het lijf, hoofd en poten. Er is voor verschillende materialen gezorgd zoals hout (balkjes, takken, plankjes en blokken) maar ook voor papier en karton.

 

De docent toont tussendoor nog werken van bestaande kunstenaars en vraagt aan de “kunstenaars in de dop” wat zij er in zien met als doel om ze nog wat meer te laten fantaseren en “out of the box” te laten denken.

 

De kinderen krijgen hulp en begeleiding bij het bewerken van het materiaal zoals bij het zagen en ook voor het nodige gereedschap is gezorgd en staat klaar voor gebruik. Het is de bedoeling dat de kleine kunstenaars op deze manier, onder begeleiding van Godelieve, gedurende 4 weken aan hun eigen dier werken. Zo zal er in de komende weken steeds voor ander materiaal gezorgd worden zoals bijv. flessen en flesdoppen zodat ze opnieuw worden uitgedaagd om creatief te blijven denken, te blijven fantaseren en ieder dier uiteindelijk “tot leven” komt”.

%d bloggers liken dit: